Uleiul Extravirgin


Despre Uleiul Extravirgin

Din vremuri arhaice când maslinele erau considerate simbolul păcii și al gloriei, uleiul de măsline era numit de către Homer „aurul lichid“, iar Hipocrate recomanda măslinele pentru vindecarea ulcerelor și sucul stors din fructele proaspete, neconservate, îl indica pentru tratarea multor boli cronice.

Ulei de măsline extravirgin  provine de la prima presare a măslinelor și este considerat uleiul de măsline de cea mai bună calitate, cu o aromă perfectă și o aciditate echilibrată. Un suc natural pur care păstreaza gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor!

Procesul tehnologic – Uleiul extravirgin Oliva Nova, de la fructul proaspat cules la produsul final imbuteliat

Măslinele Picual sunt culese din plantații începând cu jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii februarie și la aproximativ 4 ore de la cules intră imediat direct în moara cu ciocane și presa rotativă pentru a fi presate la rece si apoi centrifugate mecanic, proces tehnologic complet mecanizat și controlat.

“Mustul” rezultat este decantat pentru a elimina apa la temperatura controlată de maxim 18 grade Celsius în decantoare de inox, sub patura de gaz inert iar la sfârșit rămâne sucul verde gălbui smarald de la cea mai sustenabilă recoltă – uleiul de măsline extravirgin Picual.

După încheierea procesului de producție, uleiul extravirgin se îmbuteliază numai în momentul când se primește comanda de la distribuitor. Astfel se păstreză perfect calitatea gustului și caracteristicile organoleptice infailibile ale uleiului extravirgin Oliva Nova.

În primul rând: Ce este uleiul de masline extravirgin Oliva Nova

Uleiul trebuie să provină din măsline proaspete care au fost măcinate si presate în 24 de ore de recoltare.

Acesta va trebui extras doar prin mijloace mecanice, stors si nu prin căldură sau alte chimicale.

Acesta nu va trebui tratat chimic sub nici o forma. Uleiul Oiva Nova Extra Virgin este, de fapt un suc de măsline proaspăt. Cu densitate mare, colorat verde intens foarte aromat putin pișcăcios.

Fiind un copac cu fructe, acestea, măslinele, conțin antioxidanți naturali care protejează planta în timpul vieții. Când măslinul este foarte vechi, acesta conține mai mult din acești antioxidanți. Este unul dintre motivele pentru care măslinii au adesea sute de ani și creează produse bogate în antioxidanți.

După cum ați mai auzit, nu toate uleiurile de măsline sunt identice, așa că este important să achiziționați tipul de ulei de măsline care vi se potrivește.

Uleiul de măsline extra virgin Oliva Nova (presat la rece) este printre cele mai bune uleiuri tip Picual, daca nu chiar cel mai bun.

In concluzie:

Cum putem afla dacă este vorba de un ulei de masline extravirgin adevarat și nu de un ulei surogat amestecat cu ulei ieftin de floarea soarelui ori oxidat?

Pentru recunoașterea uleiului de măsline adevărat, extravirgin, vă oferim cateva sfaturi: Cumpărați numai uleiuri în sticle întunecate, inchise la cuoare, deoarece acestea protejează uleiul de oxidare.

Daca uleiul de măsline “extra virgin” costă cam puțin fata de cele tip premium, este foarte posibil să nu fie adevarat. Nu cumpărați ulei de măsline extras alfel dacat la rece sau procedee mecanice ori amestecat; Nu este de calitate, nu este virgin si nu va ajuta in nici un fel.

Căutați o dată de recoltare pe etichetă, numar lot si/sau informatii despre locul colectarii si termenul de valabilitate.

Căutați sigiliu de la Consiliul Internațional al Uleiului de Măsline (IOC)

http://www.internationaloliveoil.org/

sau cautati informatii pe website-ul companiei.

Aceste informatii de obicei pe eticheta produsului sau pe ambalaj.informatii despre modul de obtinere al acestuia.

Uleiul de măsline poate deveni vechi sau ranced. Un test simplu pentru un ulei de măsline “adevărat” este să gustați puțin pe limbă sau pe paine. Uleiul de măsline adevarat este răcoros, are un gust aromat în partea din față a limbii și un gust piperat în partea din spate.

Trasabilitate – Uleiul extravirgin Oliva Nova, un produs 100% natural si autentic

Atunci cand fructele nobile Picual sunt cultivate pe pământul roditor din mâna unor oameni iscusiți prin metode specifice și sunt supuse procedurilor atent supravegheate de selecție, stoarcere, depozitare și îmbuteliere, uleiul de măsline de înaltă calitate Oliva Nova este darul cerului pentru fiecare dintre noi.

Dacă Oliva Nova este câștigator, este și datorită faptului că provine din același soi de măsline cultivat în aceeași regiune geografică, iar metodele și condițiile de producție și ambalare asigură trasabilitatea și controlul produsului.

Alegerea naturală a iubitorilor de prospețime, de gust autentic și savoare a măslinelor, Oliva Nova este complimentul original așezat la capătul oricarui act culinar inspirat după voia bucătarului !

#LotAnalize
117002Analize

Despre frauda “unsă” a uleiului de măsline

Uleiul de măsline extravirgin, unul dintre cele mai rafinate ingrediente ale bucătăriei mediteranean-europene, cu calităţile sale nutritive dar şi de gust excepționale, este pozitionat în ierarhia meselor restaurantelor şi în majoritatea bucătăriilor de pe continent ca un ingredient de top veritabil.
Astfel, acest produs defineşte un standard absolut în materie de calitate atât pentru nutriţionişti şi artiştii în arta culinară cât și pentru consumatorul preocupat de calitatea alimentelor folosite, bucurându-se de statutul unui produs aparte, cel mai dorit din toata gama de uleiuri de măsline, care justifică preţul ridicat plătit de cumpărător.

Dar dacă acest simbol al sănătății și purității ingredientelor culinare a devenit profund corupt? Iată că cererea vehementă întreține şi tentaţia fraudatorilor de-a introduce pe piaţă produse falsificate.
Piața uleiului de măsline, deşi avansează  în continuare deoarece românii sunt tot mai atenţi la ce mănâncă, este totuși la începuturi și este neșlefuită îndeajuns, însă ea se supune regulilor despre care consumatorul poate fi susținut în abilitatea de-a face alegeri alimentare corecte și sănătoase și deci de a-și optimiza comportamentul de consum, pentru a ști, cât mai informat, ce cumpără.

Uleiul de „măsline” de pe piață este, cantitativ vorbind, de 8 sau 8,5 ori mai mult decât producţia mondială totală de măsline. Pe piața mondială este la vânzare o cantitate de ulei falsificat foarte mare. Pentru producerea lui ar fi necesară o producţie la nivel mondial de aproximativ 8 sau 8,5 ori mai mare.
Tom Mueller,  un scriitor american care locuiește în Italia, a publicat o carte în care istoria sacră și profană a unei substanțe mult timp considerată ca fiind esența sănătății și civilizației, demască detaliile umbroase ale fraudei în industria uleiului de măsline italian pornind de la ancheta “Slippery Business” publicată în 2007 pentru The New Yorker. Autorul cărții „Extra Virginitate – Lumea sublimă și scandaloasă a uleiului de măsline” susține că 70% din uleiul de măsline vândut în toate magazinele din lume este amestecat cu uleiuri de slabă calitate, fiind astfel extrem de periculos pentru sănătate. Alunecăm curioși pe tărâmul unei povești despre globalizare, înșelăciune și criminalitate în industria alimentară din cele mai vechi timpuri până în prezent – și de asemenea ne lăsăm pătrunși de un iz de suavă inspirație culinară fie că suntem activiști alimentari, chimiști, bucătari, degustători sau pasionați ai sucului uleiat de măsline cu ale lui “arome și substanțe aromatice care-ți dansează ca niște îngeri în nas.”

Însă ca în orice industrie care are în egală măsură atît eroi cât și personaje negative, mafia agricolă a uleiului de măsline controlează în mod derutant piața alimentară pretutindeni în lume.
“Este un grup puternic în domeniul agroalimentar care se îmbogățește ilegal datorită importului și absenței trasabilității măslinelor amestecate”, descrie Stefano Masini în La Repubblica. Este una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, care se poate compara ușor cu industria drogurilor.
Grecia, Marocul și Tunisia sunt tări producatoare de ulei de măsline care vând importatorilor ce amestecă măsline din toate soiurile și proveniențele pentru a obține un ulei accesibil prezentat în ambalaje ademenitoare în culorile Mediteranei.

Drept urmare, uleiul de măsline de calitate inferioară care provine din Maroc, Grecia și Tunisia este amestecat cu uleiul de “calitate” italiană sau spaniolă. Uleiul de măsline de proveniența spaniolă sau italiană fiind mai scump, beneficiul fraudatorilor este mai important. În Italia vama și poliția fiscală au deschis o anchetă europeană.

Sursa: Prima Ora

Acest ulei alterat, „îndoit” cu ulei de-o mai slabă calitate, fie el de măsline sau nu, face des drumul până la rafturile noastre; la fel în Marea Britanie un înalt funcționar a declarat că “filierele criminale se retrag din domeniul drogurilor pentru că, contrafacerea produselor alimentare presupun pedepse cu închisoarea mai mici : 10 ani și mai mult pentru contrafacerea medicamentelor, versus mai puțin de jumătate pentru frauda alimentară.

https://saint-andre-d-olerargues.com/wpdossier/blog/2015/01/19/fraude-alimentaire-lhuile-dolive-mieux-que-la-cocaine El a confirmat ce a explicat T. Mueller : “Beneficiile fraudei uleiului de măsline sunt comparabile celor ale traficului de cocaină, doar că fără riscuri aferente.

Este foarte logic că uleiul de măsline alterat să se regăsească astfel și în produse : se fac sute de produse care conțin ulei de măsline care este un produs foarte polivalent. În Quebec, Canada, el a estimat că în jur de 20% din aceste produse conțin alte ingrediente decât uleiul de măsline specificat. În câteva cazuri conținutul de ulei de măsline nu depășește 40%: la fața locului s-au găsit resturi de ramuri de alune sau de frunze, diferite uleiuri vegetale (turnesol, colza, soia), mult mai ieftine. S-au găsit de asemenea diferite produse chimice derivate din săpun sau solvent.

Este alarmant pentru că acestea pot declanșa probleme de alergie sau de sănătate deloc neglijabile!

În Franța, unde consumul de ulei de măsline depășește foarte mult producția națională (100 000 tone contra 4500 tone ), una dintre fraudele cele mai frecvente constă în încorporarea uleiului de turte de măsline în uleiul virgin.

În România ajung 85% din uleiurile de măsline importate la o calitate mediocră.

Sursa: Observator TV

Sursa: Romania TV

În 2017, pornind de la necesitatea și orientarea consumatorului român către produse alimentare din categoria premium, am creat brandul Oliva Nova ulei de măsline extravirgin care își găsește un loc special pe piața românească și poate deveni un simbol al autenticității și al garanției veritabile, îndrumând consumatorul către un nou trend în ceea ce înseamnă calitatea uleiului de măsline extravirgin pe segmentul de vârf, de excepție.

Prin misiunea PGD – Principiul Generează Directie – ne propunem informarea și educarea consumatorului român de-a face alegeri alimentare conștiente și asumate, de-a “adulmeca” ingredientele bune și de a-și identifica direcția către o conduită alimentară sănătoasă, susținută de optimizarea comportamentului alimentar într-o lume violată de calități și invadată de falsități alunecoase.