Măslinul, arborele veșnic roditor

Posted By oliva on May 11, 2017


“Din verde, neagră m-am facut, apoi cu grijă m-au zdrobit și-n aur pur m-au prefăcut.”(ghicitoare spaniolă)

Cel mai cultivat din lume, soiul de măsline Picual, cunoscut și sub numele de “marteño” reprezintă 50% din varietațile de măslin din Spania și 20% din lume. Unul dintre cei mai vechi copaci de măslin din lume se află în Fuente Buena, în provincia Jaén. El măsoară 10 metri înălțime și trunchiul ajunge la 4,80 metri în diametru la bază.  În vremurile cele mai fertile el a produs până la 850 de kilograme de măsline Picual.  Pentru unicitatea și importanța acestuia, guvernul Andaluziei l-a declarat monument al naturii.

În Spania, provincia Jaén din Andaluzia este locul de unde se extrage cea mai mare concentrație de măsline și ulei de măsline din lume. Locuitorii Andaluziei sunt oamenii ai căror cultură este îndeaproape legată de producția derivată din măsline, estimată a fi între 65% și 80% din producția spaniolă, iar recordul absolut merge la regiunea La Loma, care a fost transformată într-o mare de măslini.

Fructul Picual are culoarea verde intens, este oval, ușor țuguiat, aromat, cu gust structurat între sensibil amărui și echilibrat picant. Proaspăt culese din copac din a doua jumătate a lunii noiembrie până la jumătatea lunii februarie, măslinele crude traversează riguros procese mecanice specifice care nu folosesc nici substanțe chimice nici conservanți. Presarea la rece, metoda tradițională, sau centrifugarea la rece, metoda modernă, înlesnesc drumul legendarului ulei extra-virgin cu proprietăți nutritive de excepție.

Darul neprețuit oferit de măslinii câmpiei La Mancha este lichidul auriu fără pereche, un suc pur obținut din măsline zdrobite, care timp de milenii a reprezentat o adevărată binecuvântare pentru gastronomia mediteraneană adăugând un plus de valoare și savoare artei de-a găti. Fructat, cu note condimentate de astringent și ușor înțepător, puțin perceptibil amar ca gust elementar, uleiul de măsline extra-virgin Picual este ideal și pentru gătit fiind singurul ulei de măsline care prin ridicare la temperaturi înalte de până la 300° Celsius nu-și pierde proprietățile sănătoase.

Uleiul de măsline Picual a fost premiat cu medalia de aur ”The World’s Best Olive Oils” la Competiția Internațională Olive Oil New York, 2015.

Antioxidanții naturali care provin din descompunerea oleuropeinei împreună cu tămăduitorii polifenoli, compusi de origine vegetală a căror principală acțiune este prevenirea formării radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ, sunt prezenți în mod semnificativ în pulpa și frunzele de măsline Picual.

Astfel alcătuit, uleiul de măsline extra-virgin premium are o mare stabilitate iar proprietătile organoleptice deosebite îi rezervă și calităţi antiinflamatorii, anticancerigene și imuno-protectoare si nu contine colesterol fiind o sursă naturală de antioxidanți atât de benefici pentru sănătate: vitamina E -alfa-tocofenol, vitamina A – beta-caroten, luteina, clorofila, care stimulează producerea de colagen încetinind astfel apariția ridurilor și câstigând meritul de-a fi numit și “ulei al frumuseții“.