Maslina Picual

Posted By oliva on May 11, 2017


Soiul de măsline Picual este cultivat pe tărâmul morilor de vânt din patria lui Don Quijote, într-o priveliște care nu doar salută povestea milenară a aventurilor cavalerești, ci o și repovestește prin graiul măslinilor dintre pământ și cer: pe câmpiile provinciei Castilla la Mancha se întind măslini cât vezi cu ochii. Imaginea lor seducătoare, aliniată pe pamântul roșiatic la poalele vreunui castel așezat tihnit, sau mărginiți de albul imaculat al morilor de vânt, ne poartă gândurile într-o călătorie insolită și toropită, învăluiți de liniștea copleșitoare a peisajului natural de-o reală frumusețe. Și asa cum din povești povești răsar, nesfârșitele câmpuri de măslini ne invită să luăm parte la nașterea unui pui de poveste, povestea unui fruct nobil – măslina Picual.

Rafale de soare, vânt ușor și un drum șerpuit până la prima moară cu brațe uriașe dintr-un lung șir desfășurat la marginea ținutului , ne aștern în fată câmpiile rotunde cu măslinii care se încălzesc la soare și ne salută cu o melancolie blândă. Măslinul Picual, născut în familia Oleaceae și înrudit oricât de ciudat ar părea, cu forsythia, liliacul și iasomia, este cea mai răspândită măslină iberică ce crește și rodește în regiunea Andaluziei, unde se estimează că există în jur de 165 milioane de măslini concentrați în Jaén și provinciile vecine, aceasta fiind cea mai mai raspandită zonă de creștere a măslinilor din lume.

Mirosul de calcar al pământului ne stropește cu senzații fără nume. Respirăm ora odihnei și-a liniștii depline cu care povestea măslinei picual împrumută venerația și recunoștința vremii care-a plămădit-o și apoi a trimis-o în altă lume, a noastră. Traversând întinderea veacurilor pe care ni le apropie, ni le intensifică și ni le dezvăluie în simplicitatea lor cristalină, ne făgăduiește taine accesibile de atins, de gust, de miros și de savoare a fructului nobil Picual.

Farmecul cutezanței și nobilimii cavalerești de altădată se adăpostește iscoditor în copacul de talie mijlocie, cu o boltă răspandită și densă și trunchi răsucit cu multe scobituri care poate atinge o înălţime de până la 10 m. Cu frunzele persistente, groase, în formă de suliţă, de culoare verde-deschisă (pe partea superioară) şi albă-argintie (pe partea inferioară), măslinul picual soarbe din limpezimea cerului spuma lui de lumină și-o așează cuminte peste florile albe crescute în mănunchiuri mici şi ascuţite. Mișcarea lor ce caută ocoluri invizibile ale vântului se împlinește în rodul picual, cu forma ovală si curbată, care se termină cu un vârf ușor ascuțit, de unde-i vine si numele (pico).

Matur timpuriu, fructul picual extrem de evaluat pentru productivitatea ridicată – copaci tineri de 32 de luni ating o medie de 15 kg fructe pe măslin sau putin peste 6 tone pe hectar- , este foarte tolerant la frig, salinitate și excesul de umiditate a solului pe de-o parte, iar pe de altă parte este și autocompatibil și s-a devedit a fi un bun polenizator pentru o serie de alte soiuri. Mediu spre mari în dimensiune, cântărind între 2,1 și 3,7 grame cu o medie de 3,2 grame, fructele mici numite drupe au culoarea verde în perioada de creștere și nuanțe întunecate de purpuriu-negru odată ajunse la maturitate. Între începutul lunii noiembrie și mijlocul lunii decembrie maslinele picual își inițiază procesul de maturare, eliberându-și atât de statornic fermitatea cărnoasă brodată generos în esența lichidului auriu Oliva Nova.

Iar nuanța de aromă a uleiului extravirgin pur din fructul picual dă un gust excepțional oricărui preparat culinar. Cu o compoziție de acizi grași esențiali și antioxidanți, acest ulei extravirgin pur performează la temperaturi ridicate, fiind singurul ulei cu punctul de fum la 300ºCelsius, atât de versatil încât crește în tigaie, definește și finisează dincolo de arome și savoare orice friptură sau salată asupra cărora își revarsă încrezător diversitatea.

Cerul de un albastru dur, neînduplecat acoperă câmpiile ținutului La Mancha care-și îmbracă veșmântul lor spectral de lăcaș al poveștilor înzestrate cu fructe nobile. De la înălțimea lor, pământul și orizonturile largi contemplă împreună darul picual, împresurat în ramuri și frunze bogate de măslin binecuvântat.